Mag je geld aannemen om auto’s goed te keuren?

Ontslag met transitievergoeding?

door: op 03/05/16 in IT, Arbeid, medezeggenschap & pensioen, Geschillen & procedures,

Heeft een automonteur/APK-keurmeester van een garagebedrijf recht op een transitievergoeding als hij geld van klanten aanneemt om auto’s goed te keuren die eigenlijk niet door de APK-keuring hadden mogen komen?

Dat klanten hun auto graag door de APK keuring zien komen zonder extra kosten is wel duidelijk. Toch heb je als garagebedrijf wel een probleem als de RDW tijdens een steekproef ontdekt dat auto’s ten onrechte zijn goedgekeurd. Het kan het bedrijf letterlijk de kop kosten. Wat doe je met zo’n  keurmeester, zeker als hij ook nog geld van klanten aanneemt?

De kantonrechter Eindhoven oordeelde recentelijk over zo’n zaak. Het betrof een APK Keurmeester waarvan camera’s hadden vastgesteld dat hij geld aannam van een klant om de auto door de keuring te krijgen.  Een paar maanden later bleek bij een RDW steekproef dat hij een auto had goedgekeurd die ernstige gebreken vertoonde. Het garagebedrijf vroeg de kantonrechter om de  arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder toekenning van een transitievergoeding. Het vertrouwen was weg en er was sprake van ernstig verwijtbaar handelen. De monteur stelde daartegenover dat het aannemen van geld gebruikelijk was bij het bedrijf. Hij claimde dan ook naast de wettelijke transitievergoeding een extra billijke vergoeding van ruim € 35.000. De kantonrechter was helder:

Hij stelde vast dat de monteur in het verleden geld had aangenomen van klanten om voertuigen goed te keuren.  Deze hadden nooit door de APK-keuring mogen komen. Dat het gebruikelijk was bij werkgeefster, geloofde de kantonrechter niet. Door de RDW worden namelijk regelmatig steekproeven gehouden. Als uit een dergelijke steekproef blijkt dat het voertuig in een slechte staat verkeert en desalniettemin is goedgekeurd, kan dat zeer ernstige consequenties hebben, niet alleen voor de continuïteit van het bedrijf van werkgeefster, maar ook voor de veiligheid op de weg. Het is niet aannemelijk dat werkgeefster haar bedrijf op het spel zet voor slechts enkele  tientjes. Dit gedrag is ernstig verwijtbaar en dus volgde ontslag, maar geen geld voor deze monteur.

Meer publicaties over dit onderwerp

REAGEREN OF VRAGEN?