De (on)zin van de intentieovereenkomst

op 29/09/20 in Fusies, overnames & herstructureringen,

Het belang van de intentieovereenkomst (ook wel: LOI, Termsheet of Heads of Agreement genoemd) en van het al in een voorfase goed vastleggen van afspraken wordt vaak onderschat. In de intentieovereenkomst kunnen alleen intenties worden opgenomen, maar vaak zie je dat de hoofdlijnen van de overeenkomst al worden opgenomen waarbij de vraag kan worden gesteld of een koopovereenkomst nog wel nodig is. De vraag die je als verkoper of koper moet stellen is: ‘wat is jouw doel als verkoper of koper met de intentieovereenkomst?’

Ons advies: zorg dat deze afspraken goed worden vastgelegd in een intentieovereenkomst.

Wij geven vijf tips voor de intentieovereenkomst.

1. Hoofdlijnen van de transactie

Neem in de intentieovereenkomst de hoofdlijnen op, zoals: wat of hoeveel aandelen worden verkocht, tegen welke koopprijs en wanneer? Voor wat betreft de koopprijs wordt vaak opgenomen dat de koopprijs cash & debt free is. Dat is het moment om extra op te letten. Vaak blijkt namelijk achteraf dat het tussen partijen onduidelijk is, wat daaronder wordt verstaan en dat levert grote discussies op, en leidt soms zelfs tot het niet doorgaan van de transactie of (drastische) aanpassing van de koopprijs. Om discussies achteraf c.q. in de fase van de koopovereenkomst te voorkomen is het raadzaam om duidelijk op te nemen wat er onder wordt verstaan en een voorbeeldberekening op te nemen.

2. Ontbindende vs opschortende voorwaarden

Hoe meer mitsen en maren hoe minder zeker de deal is. In de praktijk worden vaak alleen voorwaarden opgenomen voor koper, maar als verkoper wil je misschien ook de mogelijkheid houden om van de transactie af te zien. In dat geval is het van belang om ook voor de verkoper voorwaarden op te nemen.

Goede en duidelijke formulering van voorwaarden is van belang omdat er namelijk een duidelijk onderscheid bestaat tussen ontbindende en opschortende voorwaarden. Opschortende voorwaarden genieten vaak de voorkeur, omdat zolang de opschortende voorwaarden nog niet zijn vervuld en niet zijn prijsgegeven, niet kan worden aangenomen dat een overeenkomst is gesloten.

3. Geheimhouding

Als verkoper, maar vaak ook als koper, wil je niet dat al bekend wordt dat je voornemens bent om te (ver)kopen. Van belang is dan ook om een deugdelijke geheimhoudingsbepaling op te nemen in de intentieovereenkomst of zelf een aparte geheimhoudingsovereenkomst te sluiten. Waarover ik al eerder schreef in mijn blog: 'Delen van informatie bij een overname: op basis van vertrouwen of afspraken maken?'. Daarnaast is het als verkoper niet wenselijk dat als de transactie onverhoopt niet doorgaat  de koper aan de haal gaat met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Ook hiervoor geldt, neem een duidelijke en met boete omkleed geheimhoudingsbeding op. 

4. Exclusiviteit

Een tip voor voornamelijk kopers. Als je voornemens bent om een bedrijf over te nemen, ga je tijd investeren, kosten maken (denk aan het due diligence onderzoek), etc. Dan wil je natuurlijk niet dat verkoper ondertussen met vijf andere partijen in gesprek is en dat je kosten maakt zonder dat je enige zekerheid hebt dat de transactie doorgang zal vinden. Spreek daarom exclusiviteit af.

Tip voor de verkopers, spreek een periode voor deze exclusiviteit af. Kom je er niet uit met deze koper, dan kan je weer in gesprek gaan met andere potentiële kopers.

5. Afspraken over de toekomst

Een open deur wellicht, maar maak in de intentieovereenkomst ook al afspraken over de rol van de verkoper na de transactie. Blijft verkoper aan en zo ja in welke hoedanigheid, werknemer of manager? En is het aanblijven van verkoper nog gekoppeld aan de koopprijs? Maak ook afspraken als de verkoper niet betrokken blijft, maar dan in de vorm van het overeenkomen van een concurrentie-, relatie, en anti-ronselbeding in de koopovereenkomst.

Bent u bezig met de verkoop of koop van een onderneming en heeft u vragen neem dan contact op met een van onze collega’s van het team Fusies, overnames & herstructureringen.

REAGEREN OF VRAGEN?