DVAN Advocaten heeft de miljoenennota, het belastingplan en de begroting van het ministerie SZW voor je doorgespit. De plannen worden nu bediscussieerd in de Tweede Kamer. Reden genoeg om bij de highlights stil te staan.
Werkgevers die de NOW aanvragen, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Daarom investeert het kabinet in (om) scholing en in andere maatregelen om de overstap naar ander werk te ondersteunen. In het najaar van 2020 wordt het mogelijk om in het kader van NL leert door gratis (online) scholingsactiviteiten te volgen.
In zowel 2021 en 2022 heeft het kabinet extra middelen voor ‘NL leert door’ gereserveerd. De regering blijft kwetsbare groepen ondersteunen (bijvoorbeeld de doelgroep banenafspraak). Dit wordt onder andere ingevuld met regionale mobiliteitsteams. In het meest ideale geval beginnen zij al met dienstverlening voordat iemand werkloos wordt. Daarbij kunnen (om-)scholingtrajecten een rol spelen. Ook is als gevolg van de coronacrisis er in 2021 circa € 50 miljoen beschikbaar vanuit de SLIM-regeling. Met deze regeling stimuleren werkgevers in het mkb, maar ook grotere werkgevers in de sectoren horeca, de landbouw en de recreatie, hun medewerkers om te investeren in ontwikkeling. Naast de scholingsmaatregelen die voortkomen uit het steun- en herstelpakket werkt het kabinet door aan de invoering van de STAP-regeling (Stimulans Arbeidsmarktpositie). Deze regeling vervangt de huidige fiscale aftrek voor scholing. Het meerjarig programma voor LLO loopt ook in 2021 door.
De gerichte vrijstelling voor scholing in de loonbelasting wordt uitgebreid. Ex-werknemers die bijvoorbeeld werkloos zijn geraakt kunnen zo nog op kosten van hun ex-werkgever een opleiding of studie volgen, zonder dat daar loonheffingen over zijn verschuldigd. De voorgestelde maatregel valt onder een omvangrijker voorstel van het verruimen van fiscale mogelijkheden voor private individuele leerrekeningen uit het rapport ‘Ongekend talent’ van de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen. In de toekomst kan worden besloten om de rest van dit voorstel uit de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen uit te voeren en voor de gerichte vrijstelling van scholingskosten aan te sluiten bij het scholingsregister STAP-budget. Als gevolg hiervan wordt de vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling iets verlaagd.