Nu is het nog mogelijk voor Nederlandse vennootschappen te fuseren met een Britse vennootschap. De huidige wet maakt het namelijk mogelijk dat een Nederlandse BV, NV of Europese coöperatieve vennootschap kan fuseren met een kapitaalvennootschap of coöperatieve vennootschap naar het recht van een andere lidstaat van de EU of de Europese Economische Ruimte (de “EER”). De EER telt 31 lidstaten (de 28 EU-lidstaten en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Door Brexit lijkt de Britse grensoverschrijdende fusiemogelijkheid dus ook exit!
Grensoverschrijdend fuseren kan interessant zijn bij een voorgenomen samenwerking met een externe partij buiten Nederland. Ook wordt de grensoverschrijdende fusie veel gebruikt ter herstructurering van reeds bestaande internationale groepsstructuren. Vanwege de naderende Brexit, wordt Groot-Brittannië minder aantrekkelijk voor sommige ondernemingen. Groot-Brittannië zal nieuwe handelsverdragen moeten sluiten en dit brengt onzekerheid met zich mee. Juist dit is een scenario waarbij grensoverschrijdend fuseren een interessante optie kan zijn. Een Britse vennootschap kan daarmee als het ware verhuizen naar Nederland, doordat het fuseert met een Nederlandse vennootschap als verkrijgende vennootschap. Maar hoe lang is zo’n fusie nog mogelijk?
Voor internationale ondernemingen met entiteiten in verschillende landen, loont het zeker de moeite hun groepsstructuur eens goed onder de loep te nemen. Mochten er door de Brexit redenen zijn uit Groot-Brittannië weg te trekken, dan is het nu nog mogelijk een grensoverschrijdende fusie met een Nederlandse (groep)vennootschap in gang te zetten. Zeker gezien de doorlooptijd van een grensoverschrijdende fusie (gemiddeld variërend van zo’n 2 tot 6 maanden) is het van belang een dergelijke fusie zo snel mogelijk in gang te zetten om de daadwerkelijke Brexit voor te zijn. De deur naar de grensoverschrijdende fusie met een Britse vennootschap zal naar verwachting niet nog heel lang open staan!